program


Jantedrengen (aflyst)
2

Jantedrengen (aflyst)

En morders ransagelser.
Espen vokser op i Jante – den lille danske provinsby, hvor janteloven hersker og straffer enhver, der vover at skille sig ud. Drevet af en inderlig trang til frigørelse stikker han som 17-årig til søs. Efter Aksel Sandemoses to klassikere ’En flygtning krydser sit spor’ og ’En sømand går i…  Læs mere

En morders ransagelser

 Efter Aksel Sandemoses romaner ‘En flygtning krydser sit spor’ (1933) og ‘En sømand går i land’ (1931).

 Espen vokser op i Jante – den lille danske provinsby, hvor janteloven hersker og straffer enhver, der vover at skille sig ud. Drevet af en inderlig trang til frigørelse, stikker han som 17-årig til søs. Men eventyret ender brat i Misery Harbor på Newfoundland, hvor han i rasende jalousi myrder en anden mand. Den ekstreme handling får Espen til at stoppe op og tage sit liv op til revision: Hvem er jeg, der er i stand til at dræbe et andet menneske, og hvordan er jeg kommet dertil? 

Espen Arnakke krydser sine spor i forsøget på at blive fri af janteloven i en fabulerende og ekspressiv iscenesættelse.

 Perspektiver på Espen Arnakke

En forestilling om oplevelsen af at være fremmed og uden for det samfund, man vokser op i og alligevel er en del af. Hvilke konsekvenser kan følelsen af at være udstødt eller forkert få for et menneske? Og hvilke for vores samfund og fællesskab?

 Alle danskere kender janteloven, men der er mange, der ikke kender det originale forlæg og historien om Espen Arnakke. Forestillingen er en montage af præcist udvalgt originaltekst fra Aksel Sandemoses to romaner sat i scene som dialoger, monologer eller koriske passager. Skuespillerne spiller tre afspaltninger af Espen Arnakke i forskellige aldre og stadier og skiftevis også de andre karakterer, der optræder i Espens erindring.

Jantedrengen’ sætter fokus på den oplevelse af mindreværd og utilpassethed, der kan være baggrunden for så radikal en handling som at tage et andet menneskes liv. Espen ser ingen anden udvej end at slå John Wakefield ihjel. Iscenesættelsen skaber her en parallel til en aktuel krise i det moderne Danmark og Vesten, hvor voldsforbrydelser med baggrund i identitetskonflikter er blevet synlige. Hvad får f.eks. i 2015 den 22-årige Omar, en intelligent ung mand, til at angribe et debatarrangement på Østerbro? Vores tese er, at de unge mænds aggression i høj grad skyldes socialt underskud og mangel på anerkendelse. Denne sammenhæng demonstrerer Sandemose så rammende, at teksten stadig virker som en slags chok i dag.

 

Medvirkende: Nina Marie Birk, Jonas Littauer og Poul Storm

Forfatter: Aksel Sandemose

Manuskript og dramaturgi: Eva Littauer

Instruktion og scenografi: Jonas Littauer

Kostumer: Nanna Bernholm Nielsen

Lysdesign: Lars Egegaard Sørensen

Lyddesign: Simon Littauer

Producent: Jonas Littauer

Produceret af Det Dramatiske Udgangspunkt i co-produktion med Thy Teater

Varighed: 80 min.

Aldersgruppe: Fra 14 år (9./10. klasse) og opefter


PÅ PLAKATEN


Krigen har ikke et kvindeligt ansigt

Efter Svetlana Aleksijevitjs bog

I 1941 meldte ca. 1 mio. unge russiske kvinder sig til Den Røde…

Vælg medlemsskab og køb billetter

Som medlem får du rabat på store oplevelser

Køb et medlemsskab og 3 billetter, så får du rabat hele sæsonen.

18 skuespillerinder fortæller grusomme, absurde og rørende krigshistorier i nyskabende teaterforestilling.

For arrangører
Billetsalg - tilmelding

Har du brug for billetsalg, tilmelding eller event management. Skal I bruge en løsning i jeres eget brand? Skal det være helt enkelt, eller har I særlige behov? Se hvor nemt I kan komme igang her.

KONTAKT ROSKILDE TEATER
 

Mail: info@roskildeteater.dk

Telefon: 23 96 72 05

Få de gode nyheder først

For at tilmelde dig vores nyhedsbrev skal du blot indtaste din email-adresse og tryk Tilmeld:

ranktrackr.net